19. Února 2018

Z deníku Trainee: Vzhůru do lesa! Trainees sází stromky

Je brzké podzimní ráno, přesně 5:30, a můj budík zvoní jako na lesy. Asi ví proč. Podobně brzy jako já se probouzí i ostatní Trainees. Proč? Dnes po snídani totiž nezamíříme do našich kanceláří a výrobních hal. Máme sraz u 11. brány a brzy ráno se přesouváme k obci Kochánky, kde v rámci CSR projektu ŠKODA stromky vysadíme tolik nových stromů, kolik nám naše síly dovolí. Před námi, jak doufám, je neobyčejný den plný legrace, který strávíme na čerstvém lesním vzduchu.

Cíl neznámý

Všichni Trainees již pochopili, co znamená „německý čas“ (rozumějte: být všude nejpozději přesně na čas). Pan řidič ale není Trainee. Nevadí, desetiminutové zpoždění nás nerozhodí. Nasedáme a vyrážíme. Kam přesně? V tom je ten háček. Místo, kam jedeme, nemá přesnou adresu. Jediné, co jsme jako indicie dostali, byly GPS souřadnice, které nás navádějí kamsi doprostřed lesa. Pátrání začíná. Až na druhý pokus se nám podařilo odbočit na správnou lesní cestu, která podle všeho vidí autobus poprvé. Není divu, že naše cílová destinace nemá adresu.

Ač to vypadá, že se každou chvíli objeví konec světa, náhle se před námi vynoří krásný lesní srub, před kterým už na nás spolu s několika lesníky čeká i paní starostka. Vystupujeme z autobusu a štosujeme se kolem stolu s koblihami a donuty. Dobrá svačina přeci nesmí chybět na žádné Trainee rundě!

Muž s basou

Během hodování jsme rozdělení do dvou skupin. Přidávám se k té menší a vyrážíme na nedalekou paseku, kde na nás už čeká asi 300 sazenic dubů. „Za chvíli máme hotovo,“ říkám si. Úvodní školení je za námi a už víme, jak udělat správnou díru do země, jak do ní správně vložit stromek a jak pak díru přihrnout a zašlápnout. Poznáme i mrtvý strom od živého, nebo to, jak vypadá teprve pár měsíců starý strom. Jde se na to!

Práce nám jde pěkně od ruky, tak hlavně nepřepálit start! Inu, nepovedlo se. S rostoucí únavou klesá i naše produktivita a na vlastní kůži zažíváme důležitost odpočinku v pracovní době, za který odbory tak bojují. Když už to tlačíme z posledních sil, objeví se zázrak. Muž s basou! Nikoliv tou hudební, ale s basou nealkoholických piv, které nám vrací sílu a elán. Posíleni dokončujeme sázení na jedné pasece a pokračujeme na paseku druhou. Celkově vysazujeme několik stovek stromků.

Hlad, ten nejlepší kuchař

Zablácení a s rukama sedřenýma od mozolů se vracíme ke srubu, kde už na nás čeká paní starostka s rozdělaným táborákem a k drobné nelibosti vegetariánů s bednou plnou buřtů. Potvrzuje se, že hlad je nejlepší kuchař! I z obyčejného buřtu s hořčicí se rázem stává prvotřídní delikatesa.

Unavené, ale spokojené, nás autobus odváží zpět do Mladé Boleslavi. Zítra půjdu opět do své kanceláře v Lean centru a budu přemýšlet, jak zakomponovat výrobní systém Škoda do procesu plánování nových aut. Ráno jsem očekával „jenom“ den plný legrace. Večer si musím vzhledem ke své únavě přiznat, že to byla i celkem náročná práce. Ale kromě ní i den plný poznávání, prohloubení vztahů s ostatními Trainees a v neposlední řadě jsme si výborně vyčistili hlavu.

#skodatrainee

Ondřej Svatoš, Trainee

 

Láká tě mezinárodní prostředí a zkušenosti z různých oddělení?